Alppiruusut ja atsaleat - Havukasvit - Hedelmäpuut - Koristeheinät ja saniaiset - Koristeomenapuut - Köynnökset - Lehtipuut ja -pensaat - Marjakasvit - Perennat A-C - Perennat D-H - Perennat I-P - Perennat Q-W - Ruusut - Vesikasvit
Alnus glutinosa
TERVALEPPÄ

Isohko ja melko nopeakasvuinen tervaleppä suosii kosteita maita. Sen lehtikarike ja typpeä sitova juuristo parantavat maaperää. Vanha tervaleppä on hyvin koristeellinen mutkaisine oksineen. Se sopii yksittäispuuksi, tuulensuojaksi, leikattavaksi pensasaidaksi ja jopa katupuuksi, sillä runko kestää paremmin vaurioita kuin vaikkapa koivu. Lepät kestävät hyvin myös tiesuolaa ja ilmansaasteita.
Kasvutapa: Vanha tervaleppä muistuttaa mutkaisine tummine oksineen tammea. Se kasvaa kohtalaisen nopeasti ja elää noin 90 vuotta. Puu uusiutuu kantovesoista, mutta sillä ei ole juurivesoja. Voimakkaat juuret ulottuvat jopa 2,5 metrin syvyyteen, minkä ansiosta puu kestää hyvin tuulta. Toisaalta juuristo ei siedä maantäyttöä.
Lehdistö: Kiiltävät, tummanvihreät, varisevat syksyllä vihreinä.
Kukinta: Pitkät hedenorkot pölyttävät kevättalvella pienet käpymäiset eminorkot.
Kasvupaikka: Puu sopii paikoille, missä juuret ulottuvat pohjaveteen. Tervaleppä suosii runsasravinteisia rantoja ja kosteikkoja, mutta viihtyy myös tavallisessa puutarhamaassa.
Taimiväli: 5–7 metriä.
Leikkaus: Ei tarvitse yleensä leikkausta, mutta tervaleppä kestää leikkausta niin hyvin, että siitä voi muotoilla pensasaidan.

I–VI 15–20 m A–Pv Tuore–Märkä Ra++

Nopeakasvuinen, vanhemmiten tammea muistuttava komea lehtipuu. Kasvaa n. 20 m korkeaksi.

Viihtyy parhaiten kosteassa ja ravinteikkaassa maassa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla.

Voi istuttaa myös leikatuksi aidaksi.
Copyright © 2006 Lakeuden Vihertaimisto Oy - All Rights reserved