Alppiruusut ja atsaleat - Havukasvit - Hedelmäpuut - Koristeheinät ja saniaiset - Koristeomenapuut - Köynnökset - Lehtipuut ja -pensaat - Marjakasvit - Perennat A-C - Perennat D-H - Perennat I-P - Perennat Q-W - Ruusut - Vesikasvit
Alnus incana
HARMAALEPPÄ

Harmaaleppä on yleinen pioneeripuu miltei koko Suomessa tunturien metsänrajalle asti. Se on nopeakasvuisin luonnonvarainen puumme 35 ikävuoteen asti. Elinikä on keskimäärin 50 vuotta, mutta puu kasvattaa runsaasti juuri- ja tyvivesoja, vaikka itse runko lahoaa. Lehtikarike ja typpeä sitova juuristo parantavat maaperää. Harmaaleppä sopii tontin reunamille, tuulensuojaksi ja leikattavaksi pensasaidaksi.
Kasvutapa: Tavallisesti yksirunkoinen kuivahkolla paikalla, mutta monirunkoinen kosteammassa maassa. Varsinkin nuorien puiden latvus on kartiomainen. Runko on ruskeanharmaa ja sileä.
Lehdistö: Suippokärkinen, himmeän vihreä ja alta harmaampi.
Kukinta: Pitkät hedenorkot pölyttävät kevättalvella pienet käpymäiset eminorkot. Kukinta alkaa maaliskuussa, Etelä-Suomessa jopa helmikuussa.
Kasvupaikka: Vaatimaton kasvupaikan kosteuden ja ravinteiden suhteen. Harmaaleppä viihtyy luonnossa kuivemmilla paikoilla kuin tervaleppä.
Taimiväli: 5–7 metriä.
Leikkaus: Ei tarvitse yleensä leikkausta, mutta tarvittaessa harmaaleppä kestää leikkausta niin hyvin, että siitä voi muotoilla pensasaidan

I–VII 15–18 m A–Pv Kuiva–Märkä Ra++


Copyright © 2006 Lakeuden Vihertaimisto Oy - All Rights reserved