Alppiruusut ja atsaleat - Havukasvit - Hedelmäpuut - Koristeheinät ja saniaiset - Koristeomenapuut - Köynnökset - Lehtipuut ja -pensaat - Marjakasvit - Perennat A-C - Perennat D-H - Perennat I-P - Perennat Q-W - Ruusut - Vesikasvit
Alnus glutinosa f. pyramidalis 'Sakari'
PILARITERVALEPPÄ


Kohtalaisen korkea pilaritervaleppä sopii pieneenkin pihaan, sillä latvus on kapea eikä nurmikolle karkaavia juurivesoja muodostu. Puu kasvaa kohtalaisen nopeasti. Lehtikarike ja typpeä sitova juuristo parantavat maaperää. Pilaritervaleppä sopii yksittäispuuksi, ryhmiin, kujanteisiin ja jopa katupuuksi, sillä runko kestää paremmin vaurioita kuin vaikkapa koivu. Lepät kestävät hyvin myös tiesuolaa ja ilmansaasteita.
Kasvutapa: Erittäin kapealatvainen. Puu uusiutuu kantovesoista, mutta sillä ei ole juurivesoja. Voimakkaiden juurten ansiosta puu kestää hyvin tuulta. Toisaalta juuristo ei siedä maantäyttöä.
Lehdistö: Kiiltävät, tummanvihreät, varisevat syksyllä vihreinä.
Kukinta: Pitkät hedenorkot pölyttävät kevättalvella pienet käpymäiset eminorkot.
Kasvupaikka: Paikoille, missä puun juuret ulottuvat pohjaveteen. Pilaritervaleppä suosii runsasravinteisia ja kosteahkoja maita, mutta se viihtyy myös tavallisessa ajoittain jopa kuivassa puutarhamaassa.
Taimiväli: 3–5 metriä.
Leikkaus: Puuta ei tarvitse yleensä leikata, mutta se kestää leikkausta hyvin.

I–VI 10–15 m A–Pv Tuore–Märkä Ra++


Copyright © 2006 Lakeuden Vihertaimisto Oy - All Rights reserved