Alppiruusut ja atsaleat - Havukasvit - Hedelmäpuut - Koristeheinät ja saniaiset - Koristeomenapuut - Köynnökset - Lehtipuut ja -pensaat - Marjakasvit - Perennat A-C - Perennat D-H - Perennat I-P - Perennat Q-W - Ruusut - Vesikasvit
Alnus incana f. laciniata 'Johanna'
SULKAHARMAALEPPÄ

Meillä luonnonvaraisen harmaalepän liuskalehtiset lajikkeet ovat hidaskasvuisempia ja pienempiä kuin tavallinen harmaaleppä. Puut kasvattavat runsaasti juuri- ja tyvivesoja. Lehtikarike ja typpeä sitova juuristo parantavat maaperää. Liuskalehtiset harmaalepät sopivat yksittäispuiksi ja muutaman puun ryhmiin.
Kasvutapa: Varsinkin nuorien puiden latvus on kartiomainen, vanhempana pyöreä ja leveä. Kesällä latvukset näyttävät vaaleilta alta vaalean lehdistön ansiosta.
Lehdistö: Himmeän vihreä, alta vaaleampi. Sulkaharmaalepän (Alnus incana f. laciniata) liuskat ovat kolmiomaiset. Hapsuharmaalepällä (A. incana f. angustissima) on erittäin kapeat lehtiliuskat. Mikkelistä löydetty sulkaharmaaleppä ’Johanna’ on lehdiltään kuin ’Laciniatan’ ja hapsuharmaalepän välimuoto.
Kukinta: Pitkät hedenorkot pölyttävät kevättalvella pienet käpymäiset eminorkot. Kukinta alkaa maaliskuussa, Etelä-Suomessa jopa helmikuussa.
Kasvupaikka: Vaatimaton kasvupaikan kosteuden ja ravinteiden suhteen.
Taimiväli: 3–5 metriä.
Leikkaus: Ei tarvitse yleensä leikata, mutta tarvittaessa harmaalepät kestävät leikkausta erinomaisesti.

I–VII 5–10 m A–Pv Kuiva–Märkä Ra++
Nopeakasvuinen ja kaunislehtinen puu, joka menestyy monenlaisilla kasvupaikoilla.


Copyright © 2006 Lakeuden Vihertaimisto Oy - All Rights reserved