Alppiruusut ja atsaleat - Havukasvit - Hedelmäpuut - Koristeheinät ja saniaiset - Koristeomenapuut - Köynnökset - Lehtipuut ja -pensaat - Marjakasvit - Perennat A-C - Perennat D-H - Perennat I-P - Perennat Q-W - Ruusut - Vesikasvit
Betula pubescens f. rubra
PUNAKOIVU

Tummanpunalehtinen hieskoivun muoto, joka on kotoisin Oulun läheltä Ylikiimingistä. Puu soveltuu parhaiten Pohjois-Suomen oloihin. Se kestää nuorena melko hyvin tuulta, mutta vanha puu varistaa oksia herkemmin. Nopeakasvuinen puu juurtuu pääasiassa ylimpään maakerrokseen eikä siedä maantäyttöä juuristoalueella eikä tiesuolaa. Runko vaurioituu ja lahoaa herkästi kolhuista.
Kasvutapa: Runko on vanhanakin valkoinen, sileä ja lähinnä poikittaisuurteinen. Jäykät oksat suuntautuvat sivuille tai alaviistoon ja riippuvat vain kärkiosastaan.
Lehdistö: Tummanpunainen koko kesän.
Kukinta: Riippuvat keltaiset hedenorkot avautuvat toukokuussa lehtien puhjettua.
Kasvupaikka: Punakoivun lehdistö pysyy punaisimpana valoisalla kasvupaikalla. Puu on melko vaatimaton kasvualustan suhteen.
Taimiväli: 5 metriä.
Leikkaus: Koivuja leikataan mahdollisimman vähän, lähinnä kuolleita oksia poistetaan. Leikkaus tehdään mieluiten elokuussa, sillä puulla on runsas mahlavuoto kevättalvella ja keväällä.

I–VII 10 m A Tuore–Kostea Ra++Luonnonvaraisen hieskoivun punalehtinen erikoismuoto, joka on kotoisin Ylikiimingin Vepsän kylästä Oulun lähistöltä.

Keväällä puhkeavat lehdet ovat aluksi vihreitä, mutta muuttuvat punaisiksi, jollaisina ne pysyvät koko kesän.

Nopeakasvuinen ja kestävä puu.


Copyright © 2006 Lakeuden Vihertaimisto Oy - All Rights reserved