RUUSUT 2021

Kasvien saatavuus- ja hintatiedot ovat suuntaa-antavia.
 Varmistathan haluamiesi kasvien saatavuuden ja hinnan etukäteen ottamalla yhteyttä puhelimitse tai viestillä.

Astiataimet
Korkeus
x lev. cm
Kukan
väri
Kuk.
kk
Vyö-
hyke
Hinta
Huom!
Ca+ = suosii kalkkia
pH- = hapan maa
PUISTO- JA PENSASRUUSUT
Rosa Puistoruusu-ryhmä PUISTORUUSUT
...
'Adelaide Hoodless' Erittän runsaskukkainen ja kauniin punainen ruusu vuodelta 1973. Kukat ovat halk. n.7 cm. Kukinnoissa voi olla jopa 35 kukkaa. Nopeakasvuinen, melkein piikitön ruusu tulee n.1m korkeaksi. Kukkii kesä-heinäkuussa ja elokuussa. Hyvä vastustuskyky härmälle ja melko hyvä mustalaikkutaudille.
mied.tuoks.,remont. 90 kirk.pun 7-9 V 16,00 omajuur.
...
'Alexander MacKenzie' Pysty- ja nopeakasvuinen pensasruusu vuodelta 1985. Korkeus 1,5 - 2 m. Leveys 1,2 - 1,5 m. Syvänpunaiset kukinnot ovat halkaisijaltaan 6 - 7 cm, tertuissa on 6-12 kukkaa. Erittäin hyvä vastustuskyky härmälle ja mustalaikkutaudille. Erittäin talvenkestävä.
mied.tuoks.
120 t.pun 7-9 V ? omajuur.
... 'Bill Reid'
mied.tuoks.
90
kullankelt.
7-9
IV Loppu omajuur. runsaskukkainen
...
'Champlain' Kukkii kevästä syksyyn tummanpunaisin, vienosti tuoksuvin kukin. Kukat ovat halk. 6-7 cm ja tertuissa jopa 30 kukkaa. Hyvä kestävyys härmälle ja melko hyvä mustalaikkutaudille.
tuoks.
100 t.pun 7-9 V 16,00 omajuur.
...
'Cuthbert Grant' Pystykasvuinen, sametinpunainen ruusu vuodelta 1977. Voimakkaan tuoksuiset kukat ovat halk. n.10 cm. Pääkukinta kesä-heinäkuussa, kukkii uudelleen syyskuussa. Korkeus 0,8-1m. Erittäin terve, harvoin esintyy härmää tai mustalaikkutautia.
voim.tuoks., remont.
100 t.pun 7-9 V *18,00 omajuur.
...
'De Montarville' Kukkii heinäkuussa näyttävästi ja kukinta uusiutuu myöhemmin kesällä. Kuihtuneiden kukien poisto nopeuttaa uutta kukintaa.
Puolikerrotut tai kerrotut halkaisijaltaan 7-8 cm, miedosti tuoksuvat kukat ovat nuppuisina punaisia ja vaalenevat auetessaan vaalean roosanpunaisiksi.
Tiivis- ja pystykasvuinen ruusu, jolla on kirkkaanvihreä terve lehdistö. Kukkii saman vuoden versoilla.
mied.tuoks.,remont. 100 vanha roosa 7-9 IV Loppu omajuur.
...
'Emily Carr' Kukkii taukoamatta heinäkuusta syyskuuhun lämpimänpunaisin suurin kukin. Kukkii saman vuoden versoilla. Lehdistö on kauniin vihreä, uudet versot vaaleanvihreitä, piikit lyhyitä. Pensas kasvaa noin 100 cm leveäksi ja korkeaksi. Yksi terveimpiä kanadalaisista ruusuista. Suhteellisen helppohoitoinen, joskin voi tarvita leikkaamista ja tukemista.
mied.tuoks.
120
lämp.pun
7-9
IV
*18,0 omajuur.
... 'Hansaland'
150x150 kirk.pun 7-9 III 16,00 kuk.1v.vers.
...
'Hope for Humanity' Tämä ihanan kaunis ja tuoksuva verenpunainen ruusu omistettiin 1995 Kanadan Punaiselle ristille sen täyttäessä 100 vuotta. Punaisella ristillä oli yksinoikeus ruusuun vuoteen 1998. Tällä matalakasvuisella ruusulla on korkeutta 0,5 m ja levveyttä 0,6 m. Kerrotut kukat loistavat kauneudellaan heinäkuusta syyskuuhun. Kukat ovat kauniin muotoiset ja halk. n. 8 cm. Hyvin terve lajike.
tuoksuva
100 ver.pun 7-9 V Loppu omajuur.
...
'Ilo' FinE Voimakaskasvuinen ja talvenkestävä ruusupensas, jolla on puolikerrotut, lämpimän vaaleanpunaiset kukat. Kukkii kesäkuun lopusta heinäkuun loppuun ja satunnaisesti myös loppukesästä. Kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla. Keskivahva, mausteinen tuoksu. Nopeakasvuinen ja terve lajike.

200x200
ruus.pun
6-7
(V)
16,00
... 'John Franklin' tuoksuva
120 pun 7-8 IV Loppu omajuur.
... 'J.P. Connel'
tuoksuva
70
kerm.valk.
7-9
IV
? omajuur.
...
'Lambert Closse' Kaunis, vaaleanpunainen pensasruusu vuodelta 1995. Nuput ovat ruusunpunaisia, auetessaan hehkuvan vaaleanpunaisia. Kukat ovat halk. 8 cm ja ovat 1-3 kukan ryhmissä. Kukissa n. 53 terälehteä. Hyvin terve ruusu joka tulee noin 0,85 cm korkeaksi. Vyöhyke IV.
tuoksuva
100 syv.roosa
7-9 IV ? omajuur.
... 'Loiste'   120 karm.pun 7-8 III loppu  
... 'Lucy Irene' tuoksuva 200 vaal.pun 7-9 (V) Loppu omajuur.
... 'Lumo' neidonruusu 150 vaal.pun. 6-7 IV *15,00  
... 'Morden Amorette'
50
karm.pun 7-9
IV
Loppu omajuur
...
'Morden Belle' Täysin kerrotut, vaaleanpunaiset kukat, jotka kasvavat 3-5 kukan terttuina. Kukkii lähes tauotta heinäkuun alusta myöhäiseen syksyyn asti. Kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla. Runsaskukkainen, pystykasvuinen pensas tulee noin 90-100 cm korkeaksi ja leveäksi. Tummanvihreät, kiiltävät lehdet. Muodostaa syksyllä punaiseksi värjäytyviä ruusunmarjoja. Hennosta keskivahvaan, perhosia houkutteleva tuoksu. Erittäin hyvä vastustuskyky sienitaudeille.
mied.tuoksuva
90
pinkki
7-9
IV
? omajuur.
...
'Morden Blush' Kukkii kauniin hennoin vaaleanpunaisin kukinnoin koko kesän. Matalakasvuinen ruusu vuodelta 1988. Puoliksi avautuneet kukat sopivat hyvin esim. morsiuskimppuihin. Viileämmällä säällä kukat saavat kauniin ja puhtaan vaaleanpunaisen värin. Melko hyvä kestävyys härmää ja mustalaikkutautia vastaan.
mak.tuoksuva
80
punert.valk
7-9
V
? omajuur.
... 'Morden Cardinette'   70 lämpim.pun. 6-9 IV Loppu omajuur. terve
... 'Morden Centennial'

Yksi tunnetuimmista ja pidetyimmistä kanadalaisista ruusuista, joka julkistettiin 1980. Tämä ruusu palkitsee sinut upealla kukinnalla kesäkuun lopusta syyskuun loppuun. Korkeus 0,7-1 m. Kukat ovat halkaisijaltaan 7-8 cm, 1-4 kukkaa tertussa. Tämä palkittu ruusu on kestävä härmälle ja vastustuskykyinen mustalaikkutaudille. Erittäin kestävä ruusu, voidaan suositella vyöhykkeelle V. Kukkineet kukat poistetaan.

mied.tuoksuva
100 lilanpun
7-9 V ? omajuur.
... 'Morden Fireglow' Huomiota herättävä, kestävä matalakasvuinen ruusu joka kukki läpi kesän. Näyttävät, heleät oranssinpunaiset kukinnot. Korkeus ja leveys 0,5-0,7 m. Kukissa on n. 28 terälehtiä ja ovat halk. 6-8 cm. Kohtalaisen terve lajike. Talvenkestävä.
mied.tuoksuva
80 scharl.pun
7-9 V ? omajuur.
... 'Morden Ruby' Huomiota herättävä, kestävä matalakasvuinen ruusu joka kukki läpi kesän. Näyttävät, heleät oranssinpunaiset kukinnot. Korkeus ja leveys 0,5-0,7 m. Kukissa on n. 28 terälehtiä ja ovat halk. 6-8 cm. Kohtalaisen terve lajike. Talvenkestävä
mied.tuoksuva
100 rubiininpun.
7-9 (V) ? omajuur. 
... 'Morden Snowbeauty' Matalakasvuinen, tuoksuva ruusu Kanadasta. Tulee ainoastaan 30-50 cm korkeaksi. Tuoksu on miellyttävä ja voimakas.
mied.tuoksuva
60 valk 7-9 V 15,00 omajuur.
... 'Morden Sunrise' Tuoksuvat, puolikerrotut kullankeltaiset kukat ovat tertuissa joissa on 2-15 kukkaa. Morden Sunrise on ensimmäinen pitkästikukkiva, tuoksuva keltainen pensasruusu joka on myös kestävä ja terve.
voim.tuoks., remont.
80 kull.kelt 7-9 IV ? omajuur.
... 'Nicolas' mied.tuoksuva 75x75 syvänpun. 7-9 IV *15,50 omajuurinen
... 'Pink Robusta' tuoksuva
150x100 roosa
7-9 III *15,00 kuk.1v.vers.
... 'Prairie Joy' Tämä upea ruusu julkistettiin 1990. Kaunis terve ja rehevä lehdistö myös vaikeina kesinä. Sopii myös aidanteeksi. Korkeus 1-1,5 m, hieman pallomainen, kaunis kasvutapa. Kukat ovat ruusunpunaiset ja halk. 7 cm. Kukkii runsaasti kesä-heinäkuussa ja vähemmän elo-syyskuussa. Erittäin terve ja talvenkestävä lajike.

120 pinkki 7-9 V -*16,00 omajuur. 
... 'Robusta' Jatkuvasti kukkiva, jäykkä- ja pystyversoinen ’Robusta’ on ansainnut rotevaa tarkoittavan lajikenimensä. Se pysyy vihreänä ja jopa kukkii vielä marraskuussa, jos syksy on lämmin. Vaikka versot leikataan yleensä keväällä lähes maanrajasta, pensas kasvattaa nopeasti uusia versoja, jotka kukkivat jo kesäkuun lopussa.

Lehdistö: Kiiltävät sileät tummanvihreät lehdet.

Kukinta: Kirkkaanpunaiset yksinkertaiset kukat ovat isoja–keskikokoisia ja lähes tuoksuttomia. Ne sijaitsevat monen kukan ryhmissä verson latvassa. Kukinta kestää kesäkuun lopusta talveen.

Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta kauemmin puolivarjossa. Ne sietävät auringon paahdetta ja kuivuutta. Maa läpäisevä ja vähintään keskiravinteinen.

Taimiväli: 80 cm.

150x100 ver.pun 7-9 III *16.00 kuk.1v.vers.
... 'Winnipeg Parks' Kauniin punainen, talvenkestävä, remontoiva ja tuoksuva maanpeiteruusu vuodelta 1993. Korkeus 0,4m ja leveys 0,7m. Kukat ovat halk. 8 cm, kukassa n. 22 terälehtiä. Erittäin terve lajike. Lehdistö saa loistavan kauniin punainen syysvärin. Kestävä vyöhykkeelle V.
mied.tuoks. remont.
60 t.roosa
7-9 V ?
omajuur. 
Rosa Rugosa-ryhmä TARHAKURTTURUUSUT
... 'Agnes' tarhakurtturuusu 150 kelt. tuoks. 7-9 IV Loppu
... 'Blanc Double de Coubert' ...
Loppu
... 'Charles Albanel' ... 50 vaal.purpp.tuoks. 7-9 IV Loppu kuk.1.v. vers.
... 'Blanc Double De Coubert'
14,00

... 'Dart's Defender' Erinomaisesti vaikeissakin olosuhteissa kasvava keijunruusu leviää tehokkaasti juurivesoillaan. Se on ilmastollisesti kestävä ja terve nukke- ja hansaruusun risteymä. Mataluus ja pienet lehdet periytyvät nukkeruusulta, kun taas suuret kukat muistuttavat hansaruusua. Pensas on koristeellinen syksylläkin ruska-asussaan ja kiulukoineen.

Lehdistö: Tiheä ja kiiltävä, syksyllä yleensä komean keltapunainen.
Kukinta: Kesäkuun loppupuolella alkava melko voimakastuoksuinen kukinta kestää useita viikkoja. Isot puolikerrannaiset violetinpunaiset kukat.
Kiulukat: Runsaslukuiset, punaiset, naurismaiset.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Maan tulee olla läpäisevää ja vähintään keskiravinteista.
Taimiväli: 80-90 cm.
keijunruusu 150x150 karm.roosa 6-7 (V) 15,00 kuk.1.v. vers. juurives.
... 'David Thompson' puistoruusu 100 roosa tuoks. 7-9 V Loppu kuk.1.v. vers.
... 'Hansa' Suuriteriöinen, kauan ja ahkerasti kukkiva hansaruusu on erittäin suosittu sekä kotipihoissa että puistoissa, sillä se on täysin terve ja vahvakasvuinen. Juurivesoja muodostuu kohtalaisesti.

Lehdistö: Kiiltävät, syväsuoniset, terveet lehdet ovat syysväriltään kauniin keltaiset.
Kukinta: Runsainta heinäkuun alussa ja kukinta jatkuu usein tauotta myöhäissyksyyn. Jopa 12 cm leveät violetinpunaiset kukat tuoksuvat hyvin voimakkaasti. Ne kehittyvät usean kukan sarjaan.
Kiulukat: Oranssinpunaisia naurismaisia kiulukoita muodostuu niukasti.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Maan tulee olla läpäisevää ja vähintään keskiravinteista.
Taimiväli: 90 cm.
hansaruusu 150x180 roosa.tuoks. 7-9 (VI) ?14,00 kuk.1v.vers.
...
'Henry Hudson' Kukat ovat kerrotut jä väriltään valkoiset, aavistuksen verran vaaleanpunertavat ja muistuttavat paljon omenankukkia. Nuppujen kärjet ovat punertavat. Pääkukinta heinäkuun alussa ja sen jälkeen vähäisempää kukintaa läpi kesän. Kukkii niin uusilla kuin vanhoilla versoilla. Kauniin raikkaan vihreät lehdet. Voimakkaasti tuoksuva. Matalahko, erittäin talvenkestävä ja luotettava ruusu. Kasvattaa runsaasti juurivesoja ja on kovin piikkinen. Erittäin terve lajike.
tarhakurtturuusu 90 vaalea tuoks. 7-9 V 19,00  
...
'Jens Munk' Kestävä kanadalainen pensasruusu, joka voi kasvaa 1,5 m korkuiseksi. Kukat ovat kauniin tumman vaaleanpunaiset, halkaisijaltaan 6 - 7 cm ja kasvavat muutaman kukan ryhmissä. Kukkii runsaasti, vain pienin katkoksin, heinäkuun alusta syyskuuhun. Kukkii niin uusilla kuin vanhoilla versoilla. Voimakas kasvutapa, paljon erikokokoisia piikkejä. Tummanvihreät lehdet ovat kaauniin kiiltävät, nahkamaiset. Mieto, miellyttävä ruusuntuoksu. Täysin vastustuskykyinen sienitaudeille. Helppo kasvatettava ja melko vaatimaton. Terve ja talvenkestävä.
... 200 roosa.tuoks. 7-9 III 15,00
juurives.
... 'Louise Bougnet' ... 150x150 valk.tuoks. 7-9 V ?15,50 juurives. vähän, kuk.1-2v.vers.
... 'Moje Hammarberg' "matala hansar." 100x150 roosa.tuoks. 7-9 V 16,00 kuk.1v.vers. or.kiuluk.
... 'Pink Pavement' pavementr.voim.tuoks 100x150 vaal.pun. 7-9 V Loppu kuk.1v.vers. or.kiuluk.
... 'Purple Pavement' pavementr.voim.tuoks 100x150 purpp.pun. 7-9 V ?15,00 kuk.1v.vers. or.kiuluk.
... 'Pohjolan Kuningatar' Tämä hyvin kestävä ja vanha venäläinen lajike muistuttaa hieman yleisempää hansaruusua, mutta pensas on selvästi sirompi ohuine versoineen ja kapeine lehdyköineen. Juurivesoja muodostuu kohtalaisesti.

Lehdistö: Syväsuoninen, kapealehdykkäinen, syysväri yleensä keltainen.
Kukinta: Lajike kukkii runsaasti muutaman viikon kesäkuun lopusta lähtien ja harvakseen loppukesällä. Kerrannaiset tummanpurppuraiset kukat ovat 5–7 cm leveitä ja kohtalaisen voimakkaasti tuoksuvia.
Kiulukat: Ei yleensä kehity.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta kauemmin puolivarjossa. Ne sietävät auringon paahdetta ja kuivuutta. Maa läpäisevä ja vähintään keskiravinteinen.
Taimiväli: 80 cm.
tarhakurtturuusu 150x150 karm.pun tuoks
7-8 VII 15,00 FinE
... rugosa kurtturuusu 150x200 lilaroosa, tuoks. 6-9 (VIII) loppu
kuk.1.v. vers. juurives.
... rugosa f. alba valkokurtturuusu 150x200 valk.tuoks. 6-9 (VIII) Loppu kuk.1.v. vers. juurives.
...
'Ritausma' Runsaskukkainen ja erittäin terve lajike. Kukat ovat vaaleanpunaiset reunoilta ja keskustaa kohden tummemmat. Kukkii kesä-elokuussa, voi kukkia uudestaan syyskuussa. Miedosti ruusun ja omenan tuoksuinen, myös lehdet tuoksuvat sateen jälkeen aprikoosilta ja persikalta.
tarhakurtturuusu 100x150 v.pun. 7-9 (V) 17,00 1v.vers. vähän juurivesoja
... 'Scarlet Pavement' Tuoksuvakukkaiset Pavement-lajikkeet ovat tavallista kurtturuusua matalampia ja tiheämpiä pensaita, jotka on jalostettu kestämään tiealueiden olosuhteita. Pavement-ruusut kukkivat kesäkuun lopulta pitkälle syksyyn.

Lehdistö: Tummanvihreä, syväsuoninen ja täysin terve. Syysväri tavallisesti keltainen.
Kukinta: Voimakkaan violetinpunaiset, isohkot, puolikerrannaiset kukat avautuvat yleensä kesäkuun lopussa.
Kiulukat: Runsaslukuiset kiulukat ovat suuria ja oranssinpunaisia.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Maan tulee olla läpäisevää ja vähintään keskiravinteista.
Taimiväli: 80 cm.
pavementr.tuoks. 100x150 purpp.pun. 6-9 V 16,00 isot tuoks.kukat 1v.vers.
... 'Snow Pavement' Tuoksuvakukkaiset Pavement-lajikkeet ovat tavallista kurtturuusua matalampia ja tiheämpiä pensaita, jotka on jalostettu kestämään tiealueiden olosuhteita. Pavement-ruusut kukkivat kesäkuun lopulta pitkälle syksyyn.

Lehdistö: Tummanvihreä, syväsuoninen ja täysin terve. Syysväri tavallisesti keltainen.
Kukinta: Valkoiset, violettisävyiset, isohkot, puolikerrannaiset kukat avautuvat yleensä kesäkuun lopussa. Kukinta kestää myöhäissyksyyn.
Kiulukat: Runsaslukuiset kiulukat ovat suuria ja oranssinpunaisia.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Maan tulee olla läpäisevää ja vähintään keskiravinteista.
Taimiväli: 80 cm.
... 100x150 hennonvaal.p. 6-9 V
17,00 isot tuoks.kukat 1v.vers.
...
'Sävel' Kukat ovat pieniä, mutta kauniita ja kasvavat suurina terttuina. Vastapuhjenneet kukat ovat vaalean roosan väriset, mutta vaihtavat väriään melkein valkoisiksi. Kukkii sekä vuosiversoilla että edellisvuoden versoilla kesäkuun lopusta melkein koko heinäkuun. Voi kukkia uudelleen elo-syyskuussa. Terve, tuoksuva lajike.
...
100
v.pun-valk
6-9
IV
*16,00
... 'Therese Bugnet' Tämä puistoissa hyvin yleinen, alun perin kanadalainen ruusu kukkii kauan keskikesällä isoin, tuoksuvin kukin. Pensas on parimetrinen, leveä ja tiheä, mutta hento-oksainen ja miellyttävän vähäpiikkinen. Nuoret voimakkaanpunaiset oksat tekevät teresanruususta värikkään talvellakin.

Lehdistö: Vaaleahkon vihreät, melko isot lehdet.
Kukinta: Runsain kukinta kestää Etelä-Suomessa kesäkuun loppupuolelta heinäkuun puoliväliin, sitten pensas kukkii harvakseen koko loppukesän. Kukat ovat noin 8 cm leveät, kerrannaiset, puhtaan vaaleanpunaiset
Kiulukat: Ruusunmarjoja ei kehity.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta kauemmin puolivarjossa. Ne sietävät auringon paahdetta ja kuivuutta. Maa läpäisevä ja vähintään keskiravinteinen.
Taimiväli: 80 cm.
teresanruusu 150x150 lil.pun tuoks. 6-10 VI 15,00 ei juurives.
...
'Wasagaming' Laventelinpunaiset kukat, jotka ovat halkaisijaltaan 6-8 cm ja kasvavat usein 5-10 kukan terttuina. Muodostaa paljon ruusunmarjoja, jotka ovat lisäksi syötävän hyviä. Kukkii niin uusilla kuin vanhoilla versoilla. Miellyttävä, itämaisiin mausteisiin vivahtava tuoksu. Voimakas- ja tiheäkasvuinen sekä erittäin terve lajike, jota voitaisiin käyttää enemmänkin.
tarhakurtturuusu
150
lil.v.pun
6-9
V
16,00
tuoks.
Rosa Pimpinellifolia-ryhmä TARHAPIMPINELLARUUSUT
... pimpinellifolia 'Plena' Koko Suomessa menestyvä juhannusruusu tunnetaan kestävyydestään ja ihanasti tuoksuvasta kukinnastaan. Tiheäpiikkinen, erittäin helppohoitoinen ja terve pensas leviää nopeasti kasvattamalla runsaasti juurivesoja. Juhannusruusua on viljelty meillä 1800-luvun alusta lähtien. Varmasti aidon juhannusruusun saa hankkimalla FinE-taimia.

Lehdistö: Lehdet ovat pienet, himmeän vihreät, syksyllä viinin- tai kuparinpunaiset, ja niissä on tavallisesti 7–9 lehdykkää.
Kukinta: Juhannuksen aikoihin. Puolikerrannaiset kermanvalkoiset kukat avautuvat Etelä-Suomessa kesäkuun loppupuolella ja pohjoisempana noin viikkoa myöhemmin. Kukinta kestää pari viikkoa.
Kiulukat: Himmeän mustia, noin sentin kokoisia, pallomaisia.
Kasvupaikka: Hyvin vaatimaton kasvualustan ravinteiden ja kosteuden suhteen. Kukinta runsasta auringossa ja puolivarjossa.
Taimiväli: 100 cm.
juhannusruusu 200x250
valk.tuoks. 6-7 (VIII) 15,00 juurives. kuk.2v.vers. 
... 'Juhannusmorsian' FinE Rovaniemellä saakka menestyvä ’Juhannusmorsian’ kuuluu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen vertailuissa hyviksi todettuihin FinE-kasveihin. Kapeahko ja pysty pensas haaroo hyvin ja kasvattaa paljon juurivesoja.

Lehdistö: Himmeänvihreät pienet lehdet ovat syksyllä kellanruskeat tai violettisävyiset
Kukinta: Kesäkuun loppupuolella alkava kukinta kestää noin kaksi viikkoa. Nuppuisena hennon punavioletti, avoimena punertava ja 5–6,5 cm leveä kukka haalistuu valkoiseksi kukinnan loppua kohden. Puolikerrannainen teriö tuoksuu kohtalaisen voimakkaasti.
Kiulukat: Purppuran- tai ruskeanpunaisia, kiiltäviä, sentin kokoisia, naurismaisia kiulukoita kypsyy runsaasti.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Maan tulee olla läpäisevää ja vähintään keskiravinteista.
Taimiväli: 90 cm.
morsionruusu 200x200 v.pun. tuoks. 6-7 VII 15,00 juurives. kuk.2v.vers. 
... 'Poppius' FinE Perinneruusuihin luettava ’Poppius’ on valittu FinE-kasviksi. Ruotsissa 1850-luvulla jalostettu suviruusu on nimetty suomalaisen valtioneuvos Gabriel Poppiuksen mukaan. Suviruusu alkaa kukkia noin viikkoa myöhemmin kuin juhannusruusu, lisäksi se on hieman vaativampi kasvupaikan suhteen. Isohko punaruskea- ja kaarevaversoinen pensas kasvattaa paljon juurivesoja.

Lehdistö: Hierottaessa pihkamaisesti tuoksuvat, isohkot, syksyllä oranssinkeltaiset lehdet.
Kukinta: Kesä–heinäkuun vaihteessa. Kohtalaisen vahvasti tuoksuvat, puolikerrannaiset kukat ovat nuppuisina punavioletit, avoimina roosat ja 5–7 cm leveät.
Kiulukat: Kiulukat ovat tumman ruskeanpunaiset, kiiltävät, pitkulaiset ja 1,5–2 sentin kokoiset.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta kauemmin puolivarjossa. Ne sietävät auringon paahdetta ja kuivuutta. Maa läpäisevä ja vähintään keskiravinteinen.
Taimiväli: 90 cm.
suviruusu 200x250 v.roosa. tuoks. 7 VI 15,00 juurives. kuk.2v.vers. 
... 'Red Nelly' tarhapimpinellaruusu 150 sam.pun., tuoks. 6-7 V Loppu
... 'Red Nelly'


loist.pinkinpun7IV15.00
... 'Tove Jansson'
...
1,4x1,4
loist.pinkinpun
6
V
15,00
Rosa MUUT RUUSUT
... 'Betty Bland' (Blanda-r) blandaruusu
150
ruus.pun.
7 V Loppu
... carolina karoliinanruusu 130x150 roosa tuoks. 7-8 V Loppu juurives. kuk.2v.vers.
... 'F.j. Grootendorst' Lähes koko kesän kukkivat neilikkaruusut tunnistaa helposti neilikkamaisista, röyhelömäisistä kukistaan. Jäykän pystyt, runsaspiikkiset versot ja lehdet muistuttavat sukulaisuudesta kurtturuusuun. Neilikkaruusut eivät leviä siemenistä.

Lehdistö: Kiiltävä, pienehkö, kapealehdykkäinen.
Kukinta: Useita kuukausia kestävä kukinta on hyvin runsasta, sillä ensimmäiset kukat avautuvat kesäkuun lopussa ja viimeiset loppusyksyllä. Leveissä tertuissa sijaitsevat karmiininpunaiset kerrannaiskukat tuoksuvat miedosti ruusulle.
Kiulukat: Ei muodostu.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Maan tulee olla läpäisevää ja vähintään keskiravinteista.
Taimiväli: 80–90 cm.
neilikkaruusu 150x100 tummanpun. 7-9 (IV) 14,00 kukat 1. v. vers.
... glauca Punalehtiruusu on sinertävänpunaisen lehdistön ansiosta koristeellinen koko kesän. Hieno syysväri ja runsas punainen kiulukkasato lisäävät koristearvoa. Laji on talvenkestävä ja vaatimaton kasvupaikan suhteen. Pensas on pysty- ja kaarevahaarainen sekä juurivesaton, minkä vuoksi tyvi on kapea mutta latva leveä. Korkeudestaan huolimatta pensas näyttää sirolta kapeiden lehtien ja pienten kukkien ansiosta.

Lehdistö: Sinipunainen koko kasvukauden.
Kukinta: Laji kukkii muutaman viikon juhannuksen tienoilta alkaen. Mietotuoksuiset, hyvin pienet, tyvestä valkoiset kukat sijaitsevat 1–5 kukan kukinnossa.
Kiulukat: Lähes pallomaisia, punaisia ja 1,5 cm leveitä.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Maan tulee olla läpäisevää ja vähintään keskiravinteista.
Taimiväli: 90 cm.
punalehtiruusu 250x200
roosa tuoks. 7-8 VII *14,00 ei juurives. kuk.2v.vers. 
... 'Maiden's Blush' neidonruusu
150x150
v.pun.tuoks.
7 III Loppu kuk.2v.vers.
... 'Mm Plantier' (Alba-r) neidonruusu 150-200 valk.tuoks. 7-8 (IV) Loppu kuk.2v.vers. myös köynnösr. vähäpiik.
... majalis 'Tornedal' Erityisesti Pohjois-Suomessa suosittu tornionlaaksonruusu muistuttaa toista perinneruusuamme mökinruusua. Uloimmat kukkivat versot ovat piikittömiä, mikä tekee pensaasta miellyttävän hoitaa. ’Tornedal’ on luonnossamme villinä kasvavan metsäruusun tiheän kerrannaiskukkainen muunnos. Sirosti kaartuvat, punaruskeat oksat.

Lehdistö: Himmeät, melko kapeat ja yleensä terveet lehdet.
Kukinta: Kesäkuun lopussa alkava kukinta kestää 3–4 viikkoa. Pienehkö, litteä kukka tuoksuu mausteisesti. Kukan keskustan terälehdet ovat kärjistään terävähköjä ja melko kapeita.
Kiulukat: Ei kehity.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Maan tulee olla läpäisevää ja vähintään keskiravinteista.
Taimiväli: 90cm.
tornionlaaksonruusu 150x120 roosa tuoks. 7 VII 15,00 juurives. kuk.2v.vers.
... nitida 'Kebu' Juurivesoja muodostava 50-70 cm korkea, tiheä ja runsaspiikkinen pensas. Kiiltävä lehdistö ja vaaleanpunaiset pienet kukat. Kukinta alkaa kesäkuussa ja jatkuu elokuulle. Syksyllä pensaaseen ilmestyvät oranssinväriset kiulukat.

Menestyy hyvinkin laihassa kasvualustassa, mutta on kauneimmillaan kosteutta pidättävässä maassa kasvaessaan.

Talvenkestävä pensas.
nukkeruusu 80x80
roosa tuoks. 7-8 V 14,00 pH- kukat 1.v. vers. juurives.
... 'Merveille' (Gallica-r.)
ranskanruusu 80-120
purppura-violetti 7 IV 19,50 omaj. juurives.jonkin verran
... 'Officinalis' (Gallica-r.)
apteekkarinruusu 100-120
roosa tuoks. 7 (V) Loppu tumma lehdistö, omaj. juurives.
... 'Olkkala' FinE (Gallica-r.) ranskanruusu 170x250
roosa tuoks. 6-7 (V) 14,00 kiiltävä lehdistö, omaj. juurives.
... 'Pink Grootendorst'
    (Grootend. -r.) Lähes koko kesän kukkivat neilikkaruusut tunnistaa helposti neilikkamaisista, röyhelömäisistä kukistaan. Jäykän pystyt, runsaspiikkiset versot ja lehdet muistuttavat sukulaisuudesta kurtturuusuun. Neilikkaruusut eivät leviä siemenistä.

Lehdistö: Kiiltävä, pienehkö, kapealehdykkäinen.
Kukinta: Useita kuukausia kestävä kukinta on hyvin runsasta, sillä ensimmäiset kukat avautuvat kesäkuun lopussa ja viimeiset loppusyksyllä. Leveissä tertuissa sijaitsevat vaaleanpunaiset kerrannaiskukat tuoksuvat miedosti ruusulle.
Kiulukat: Ei muodostu.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta puolivarjossa kukinta kestää kauemmin. Ne sietävät hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Maan tulee olla läpäisevää ja vähintään keskiravinteista.
Taimiväli: 80-90cm.
neilikkaruusu
150x100 pinkki 7-9 (IV) 14,00 kukat 1. v. vers.
... Ruustinna (Sanna)
    (Francofurt.-r.)
kirkonruusu
150-200 lilaruus.pun. 7-8 VI 14,00 omaj.juurives.
... 'Splendens' FinE
    (Francofurtana-r) Loistavan punakukkainen valamonruusu on yksi kestävimmistä ja kauneimmista pensaistamme. Pystykasvuisen pensaan edellisen kesän versot ovat vihreitä tai ruskehtavia, ja kukkivissa haaroissa on vähän piikkejä. Juurivesoja muodostuu melko runsaasti.

Lehdistö: Keskikokoiset terveet lehdet. Syysväri yl. keltainen.
Kukinta: Kolmisen viikkoa kestävä kukinta voi alkaa lämpimällä säällä jo kesäkuun lopussa. Loistavanpunaiset kukat ovat yleensä 6–7 cm leveitä ja lähes yksinkertaisia, joten niiden keskellä oleva kirkkaankeltainen hetiö erottuu hyvin.
Kiulukat: Päärynänmuotoiset kiulukat ehtivät kypsyä harvoin täysin punaisiksi.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta kauemmin puolivarjossa. Ne sietävät auringon paahdetta ja kuivuutta. Maa läpäisevä ja vähintään keskiravinteinen.
Taimiväli: 80cm.
valamonruusu 150x150
kirk.pun.tuoks. 7-8 (VI) 14,00 Ca+ kuk.2v.vers.
... 'TarjaHalonen'
    (Blanda-r.)
tarjanruusu
200x200
vaalruus.pun. 7
IV
Loppu kuk.1v.vers. 
... 'Tähtitorninkatu'
    (Damasc.-r.)
kesädamaskonruusu
150x170
roosa tuoks.
7
(IV)
Loppu kuk.2v.vers. juurives.
... 'Vaarala' (Cent.Musc.-r.) sammalruusu
100x100
roosa tuoks.
7
III
14,00 juurives. kuk.2v.vers.
... 'William Lobb'
    (Cent.Musc.-r.)
sammalruusu 200 lila-lavent.harm
7 III 22,00 omajuurinen
voim.tuoksuva, iso
... 'White Grootendors'
neilikkaruusu
16,50
... 'William's DoubleYellow'
    (Harisonii-r) Myös viljaminkeltaruusuksi kutsuttu lajike lienee kestävin keltakukkainen ruusu, sillä se talvehtii hyvin Pohjois-Pohjanmaalla saakka. Se alkaa kukkia juhannuksen jälkeen. Matala, tiheä ja pienipiikkinen pensas kasvattaa runsaasti juurivesoja.

Lehdistö: Pieni, tummanvihreä.
Kukinta: Sitruunankeltaiset, löyhästi kerrannaiset, 4–5 cm leveät kukat avautuvat kesäkuun lopussa. Kukinta kestää noin 3 viikkoa. Kukat tuoksuvat kohtalaisen voimakkaasti.
Kiulukat: Jonkin verran mustia kiulukoita.
Kasvupaikka: Ruusut kukkivat runsaimmin auringossa, mutta kauemmin puolivarjossa. Ne sietävät auringon paahdetta ja kuivuutta. Maa läpäisevä ja vähintään keskiravinteinen.
Taimiväli: 70 cm.
tarhaharisoninruusu
120x150
sitr.kelt.
7 V 15,00 kuk.2v.vers. FinE
KÖYNNÖSRUUSUT
... 'Above and Beyond TM' tuoksuva
200-400
or/aprikoosi
6-7 -30C* *25,00
... 'Baltimore Belle' tuoksuva
200
vaal.pun.
7-8 IV Loppu  
... 'Dukat' tuoksuva 250 keltainen 7-9   22,00  terve, myös ruukk.
... 'Felix Leclerc' mied.tuoks.
250
t.roosa 7-9
IV
18,00 omajuur.
... 'Flammentanz' suurikuk.
400 verenpun. 7 IV ? kuk.2.v. vers. terve, suojat.
... 'Golden Showers' suurik. mied.tuoks.
150
keltainen 7-9

Loppu suojattava, ruukkuun
... 'Henry Kelsey'
tuoksuva
300
lämp.pun
7-9
V
? omajuur.
... 'John Cabot' tuoksuva
150 lilanpun 7-9 V Loppu omajuur., kukat 1.v. vers.
... 'John Davis' Talvenkestävä köynnös, tai pilariruusu joka kukki koko kesän. Korkeus 2-2,5 m. Hyväntuoksuiset kukinnot ovat halk. 8-9 cm, tertuissa n. 17 kukkaa. Hyvin terve lajike joka menestyy vyöh. IV-V.
mied.tuoksuva
200 vanharoosa
7-9
V
?
omajuur
... 'Lawinia' terttukukk. tuoksuva 250 lohenpun 7-9
Loppu terve suojat. 
... 'Lucy Irene' tuoksuva 200 vaal.pun 7-9 (V) Loppu omajuur.
... 'New Dawn'
mied.tuoks.
250
v.roosa 7-9
III
16,00 suojat.
... 'Pohjantähti' mied.tuoksua
400 valk. 7 (V) 16,00
*25,00 iso, kukat 2.v. vers.
... 'Quadra' Tummanpunainen, talvenkestävä köynnösruusu vuodelta 1994. Korkeus 1,8 m ja leveys 1 m. Uudet lehdet ovat viehättävän punavihreät. Tertuissa on n. 1-4 kukka ja terälehtiä jopa 66 kpl. Quadra on kestävä härmälle ja mustalaikkutaudille. Ei tarvitse talvisuojausta, vyöh. IV.
suurikukkainen
200 tummanpun 7-9
V
?
omajuur.
... 'Rosarium Uetersen' suurikuk.mied.tuoks.
200 roosa
7-9 III 22,00  suojat.
... 'Santana'
suurikuk.
200
t.sinert.pun
7-9

? kukat 1.v. vers.terve, suojat. 
... 'Schneewaltzer'
suurikukk. tuoksuva
250
valk
7-8

loppu
terve 
... 'Sympathie' tuoksuva
300 t.pun 7-9 III
Loppu kukat 1. v. vers., suojat.
... 'Ueters.Klosterrose'
suurikukk. tuoksuva
250
kerm.valk.-roosa
7-9

22,00
terve, suojat. HIENO!
... 'William Baffin' Ehdottomasti yksi kestävimmistä punaisista köynnösruusuista. Voimakaskasvuiset versot jotka saavuttavat 2,5-3 m. korkeuden. Täysin vastustuskykyinen härmälle ja mustalaikkutaudille. Kukka ovat puolikerrotut, hyväntuoksuiset 6-7 cm halk. Kukinnoissa jopa 30 kukkaa. Kukkii koko kesän. Talvehtii säleikössä, eikä tarvitse leikata alas talveksi. Vyöhyke V-(IV).
mied.tuoksuva
250 roosa
7-9 V 18,00 kukat 1. v. vers.
RYHMÄRUUSUT                                              Kestävyys: + - +++++
Lajike
Kukinto
Korkeus
cm
Kukan
väri
Taudin
kesto
Talven
kesto
Hinta

Huom!
TERTTURUUSUT
... 'Allgold' mied.tuoksuva
60 kelt
+++
Loppu
... 'Ballade' (Kotiliesi) mied.tuoksuva
60
v.roosa
++++
+++++
16,00 yks parhaista
... 'Bonica 82'

70x90 roosa ++++
+++++
16,00 sat.kest.
... 'Europeana' mied.tuoksuva
60x70
t.pun
++++
16,00 kest. kukat 
... 'Friesia' voim.tuoksuva
80x60 kull.kelt +++
+++
Loppu sat. ja paaht.kest.
... 'Goldelse' tuoksuva 40-60 oranssi +++ +++ Loppu kultamitali 1997
... 'China Girl' mied.tuoksuva
50
v.sitr.kelt
+++
+++
Loppu matala tuuh. 
... 'Lampion'   50-80 keltainen ++++ +++ 18,00 vahva ja tiheä
... 'Mariandel' tuoksuva
60 ver.pun

Loppu tuuhea
... 'Marie Antoinette'
tuoksuva
70
kerm.valk.-aprik
+++
+++
Loppu kaun.ryhmär 
... 'Nina Weibull'
70x60 hoht.t..pun ++++
++++
16,00  
... 'Pres. Kekkonen' mied.tuoksuva
50x60 or.pun ++++
++++
Loppu säänkest. kukat
... 'Sneewittchen' mied.tuoksuva
90x60
valk
++
+++++
Loppu 'Iceberg'
SUURIKUKKAISET  RUUSUT -  JALORUUSUT
... 'Barkarole' voim.tuoksuva
70-100
mustanpun. ++++
+++
Loppu vahva tuuhea
... 'Burgund' mied.tuoksuva
90 purpp +++
++++
Loppu
... 'Duftraush'
tuoksuva
90
viol.-lila
++++
++++
*18,00 hyvä "sininen"
... 'Erotika' voim.tuoksuva
90 t.pun +++
+++
Loppu
... 'Ingrid Bergman'
80 t.pun

Loppu
... 'J.WolfgangWGoethe
huum.tuoksu
80
purpp.-viol.
++++
+++
*22,00 pysty ja vahva
... 'Osiana' tuoksuva
80
norsunluunvalk
+++
++
Loppu kaunis
... 'Peace'
tuoksuva
100x70 v.kelt.pun

16,00
... 'Queen Elizabeth' tuoksuva
100x70 punaroosa ++++
+
Loppu
... 'Romanze' tuoksuva
100
voim.lil.roosa ++++
+++++
16,00 suosittu
... 'Tea Time'
heik.tuoks.
80
voim.oranssi
++++
+++
16,00 upea 
PEITTORUUSUT - MAANKATERUUSUT
... 'Aspirin Rose'
terttukuk.mied.tuoks
70 valk +++++
+++++
16,00 yksi parhaista
... 'Austriana' terttukuk.mied.tuoks
50
t.pun
++++
+++++
Loppu erinomainen 
... 'Max Graf' mied.tuoks.
60x120
roosa
+++++
Loppu kuk.heinäk.
... 'Mirato'
terttukukk.
50 roosa +++++
+++++
16,00 tuuhea  
... 'Rody' terttukukk
40 t.roosa
+++++
+++++
Loppu tuuhea leveä 
... 'Satina'
terttukuk.mied.tuoks
40 v.roosa
+++++
+++++
16,00 erinomainen 
... 'Schneekönigin'
terttukuk. tuoksuva
60 valk +++++
+++++
16,00 erinomainen 
... 'Sommerwind'

50x70
kirk.roosa
++++
16,00
... 'The Fairy'
mied.tuoksuva
70x90
v.pun +++
+++
16,00 sateenkest. 
NOSTALGIARUUSUT
... 'Artemis'
terttukukk. tuoksuva
90
kerm.valk
+++
++++
22,00
... 'Augusta
     Luise'
suuri-/terttuk. tuoks.
80
aprik-roosa
++++
++++
Loppu tuuhea, vahva 
... 'Astrid Gräfin
    von Hardenberg'
suurikukk.
 voimakas tuoksu
90
t.viininpun
++
+
Loppu harm. lehti, pun. verso 
... 'Bersnstein Rose'
terttukukk. tuoksuva
50
kup.or.kelt
+++++
+++++
18,00 aik. runs. kuk.
... 'Comtessa'
suurikukk. tuoksuva
90
kerm.valk
++++
+++++
*18,50 upea 
... 'Heidi Klum'
suurikukk. tuoksuva
50
viol.-lila
++
++
18,00 matala 
... 'Mariatheresia' terttukuk.heik.tuoks.
70
vanharoosa-valk
+++++
+++++
Loppu erinomainen 
... 'My Girl'
suurikukk. tuoksuva
70
kelt-kerm.valk
++++
++++
18,00 kaunis vahva 
... 'Nostalgie' suurikukk. tuoksuva
70
pun-kerm-valk
+++++
++++
Loppu tuuhea vahva 
... 'Pastella'
terttukukk. tuoksuva
50
loh.roosa-kerm.v
+++++
++++
18,00 maala leveä 
... 'Piano' mied.tuoksuva
100
tummanpun. ++++
++++
22,00 tyylikäs
... 'Romina' tuoksuva 120-150 vaal.pun. ++++ +++ Loppu Erinom. terve!
... 'Soul' lumoava tuoksu! 100-130 violetti ++++ +++ Loppu Terve!
MUUT RYHMÄRUUSUT
... 'Global Water'
pensastava ryhmär. 100
sinert.aqua-pink
++++
++++
18,00 villiruusun tuoksu
... 'Lichtkönigin Lucia' suurikuk.pensasruusu 120 sitr.kelt ++++ ++++ Loppu mied.tuoks.
... 'Rhapsody in Blue' tuoksuva 100 violetti     16,00  
... 'Westerland' suurikuk. pensasr. 100 kull.oranssi ++++
Loppu mied.tuoks.
RUNKORUUSUT                                Runko cm
... 'Aspirin Rose' terttukuk.mied.tuoks
60
valk +++++
+++++
Loppu yks parhaista 
... 'Augusta Luise' suuri-/terttuk.tuoks.

aprik-roosa
++++
++++
Loppu tuuhea, vahva
... 'Austriana' terttukuk.mied.tuoks
60
t.pun
++++
+++++
Loppu erinomainen
... 'Ballade' mied.tuoksuva
90
v.roosa
++++
+++++
*47,00 yks parhaista
... 'Bonica 82'


roosa ++++
++++
*47,00 sat.kest.
... Lübecker Rotspon' ei tuoksu 50-80 syv.pun. +++ ++ *47,00 tuuhea
... Mirato terttukukkainen 50 roosa +++++ +++++ *42,00 tuuhea
HUOM! Taimien koko ja hinta saattavat vaihdella kauden aikana.  * = Vain 1-3kpl jäljellä.